maanantai 8. heinäkuuta 2013

Fit, yhtä kuin syömishäiriö?

Ylen uutisista löytyy artikkeli otsikolla Fitness-kupla puhkesi: syömishäiriö ja aineenvaihdunnan ongelmia. Ah, nämä nykypäivän huomiohakuiset otsikot. Heti tulee mieleen kuinka koko laji on täynnä vain syömishäiriöisiä harrastajia ja koko lajin idea on haitaksi normaalille aineenvaihdunnalle.

Itselle nousi karvat heti hieman pystyyn kun kuulin asiasta vaikka en ollut kyseistä artikkelia vielä lukenutkaan tai uutisissa asiasta kuullut. Tämä siksi, koska monesti tällaisistä uutisissa, artikkeleissa yms. ei aukaista sitä tosiasiaa, että tilanteet ovat vain ja ainoastaan niitä äärimmäisiä tapauksia. Kokonaisuudessaan fitness elämäntapana ei ole yhtä kuin syömishäiriö vaan tapa elää ja syödä terveellisesti, kuunnellen omaa kehoa. Kuten artikkelissakin mainitaan, on muun muassa voimistelun ja luistelun harrastajilla syömishäiriöitä samassa suhteessa. Kuinka paljon siitä on keskusteltu?

Liian helposti tällaisia yleistyksiä käytetään tekosyynä terveellistä elämäntapaa vastaan. Jaha, laihtuminen onkin epäterveellistä ja minulle tulee syömishäiriö, syönkin siis juustohampurilaisen ja pysyn terveenä. Karkeasti sanottu, mutta ymmärrätte varmasti pointin.

"Borg korostaa, että fitness lajina ei ole ongelmien syy, vaan se, että liian moni harrastaja vetää itsensä liian kovilla. Tavoitteisiin pyritään liian nopeasti" 

Itse varmasti joudun vastaamaan samalla tapaa kuin edellä oleva lainaus, jos äitini on nähnyt tämän uutisen. Ja pelkään että niin reagoivat asiaan monet muutkin. Artikkelin lopussa lajin negatiiviseen puoleen tutustunut henkilö sanookin että fitness voi olla elämäntapa, mutta jos siitä tulee uskonta, ollaan menossa väärään suuntaan. Pitää siis vielä tähän väliin korostaa että en harrasta fitnestä, vaan pyrin elämään terveellisesti. Joskus ne vain menevät niin lähelle toisiaan että pitää puolestapuhua myös fitness-lajien puolesta.

Aina on pakko nousta toisten yläpuolelle. Koska minusta ei ole fitness-urheilijaksi, etsin siitä jotain negatiivistä. Enhän koskaan sellaista kroppaa halunnutkaan. Ovat liian laihoja ja eihän se ole kiva jos naisella lihakset näkyvät. Toivon että tällaiset ajatukset eivät löydä tietään kenenkään päähän tällaisiä uutisia lukiessa... Liika on aina liikaa ja aina pitää kuunnella omaa kroppaansa, mutta halua terveelliseen elämään se ei saa estää!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti