torstai 30. elokuuta 2012

Selätä flunssa

Lipton Rosehip and Raspberry teetä
http://instagram.com/p/O5p0lKxl8Z/
Olen joutunut nyt olemaan lähes kaksi viikkoa pois salilta, jumpista, tenniskentältä ja kendo-treeneistä. Ja voitte varmaan uskoa että se potuttaa. En ole sairastellut kunnolla moneen vuoteen, ja nyt se on vissiin otettava takaisin ja otettava tautia taudin perään ja kärsittävä...

Flunssa on taudeista ikävin. Se ei vie kunnolla voimia että olisi täysin sängyn omana, mutta on kuitenkin erittäin kiduttava, koska ei kävelylenkkiä enempää jaksa kuntoilla ja happi ei kulje kun parskii ja yskii. Olisin valmis kokeilemaan melkein mitä vain tämän olon poistamiseen!

Tutustuinkin tänään erilaisiin keinoihin flunssan selättämiseksi. Sen lisäksi että joisin teetä ja Finrexiä ja hieroisin Vicks-salvaa, on erilaisia ruoka-aineita joiden uskotaan auttavan nuhanenää. Flunssaanhan ei sinänsä ole varsinaista lääkettä, kuten juuri äsken telkkarista kuulin, mutta oloa voi helpottaa eri tavoin. Näitä ovat muun muassa hunaja, inkivääri ja uutena tutavuutena tässä yhteydessä chili.

Hunajaa ja inkivääriä voi lisätä esimerkiksi teehen tai inkivääristä voi hauduttaa ihan oman juomansa (1tl inkivääriä ja 2dl kuumaa vettä). Oloa kuuma juoma helpottaa ja lievittää oireita. Hunajan uskotaan auttavan eritoten yskään ja kurkkukipuun. Myös paprikoiden ja chilien sisältämä kapsaisiini lievittää flunssaa. Tänään iltapalana siis on kanamunakas paprikalla ja chilillä, tupla isku!

Myös valkosipulin uskotaan auttavan, sillä sen sisältämät rikkiyhdistelmät saattavat tappaa pöpöjä. Siis kanamunakkaaseen myös valkosipulia! Vaikka tätäkin pitäisi syödä suuria määriä.

Äiti lupasi poimia minulle myös kotipihasta suuren määrän tyrniä. Saan niitä napostella koko viikonlopun sitten. Tyrnimarjojen C-vitamiinipitoisuus on yksi kasvikunnan korkeimpia (360mg / 100g). Muitakin vitamiineja toki tästä marjasta löytyy.

Flunssan voi välttää omaamalla hyvän peruskunnon, liikunnalla on siis tässäkin tapauksessa suuri merkitys terveyteen. Ei kuitenkaan kannata syksyllä lähteä juoksemaan ilman takkia, koska jo vanha kansa sanoi että siitä se flunssa tulee ja tämä on myös tieteellisesti toedistettu, kylmettyminen voi edesauttaa flunssan iskemistä. Takki siis päälle ja villasukat jalkaan!

Myös käsien peseminen on tärkeää! Jos et siis halua tätä tautia, pese kädet sormenpäitä myöten. Se ei vaan enää lohduta kun tauti on jo päällä...

Mutta sieltä se syksy tekee tuloaan. Jos siis haluatte välttää tämän ikävän taudin, välttäkää flunssaisia ihmisiä, liikkukaa, syökää monipuolisesti myös kasviksia ja hedelmiä ja pysykää lämpimänä! Minä jatkan sairastamista... Huomenna olisikin aika taas kaivaa mittanauha esille ja katsoa onko tullut tuloksia. Ehkä tämä sairastaminen siihen on kuitenkin vaikuttanut. Se nähdään viikonloppuna!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti