sunnuntai 26. toukokuuta 2013

Kaiken maailman dieetit

Olen aina kadehtinut niitä syntyjään laihoja ihmisiä joiden ei ole koskaan tarvinnut miettiä syömisiään. Ja vaikka mitä he söisivät, ei se todellakaan näy missään. Tältä se vaikuttaa, vaikka totuus varmastikin on toinen. En itsekään ole koskaan ollut kuin ihan inan ylipainoinen, mutta ne muutamatkin kilot tuntuu joskus täysin ylitsepääsemättömiltä. Viimeisen vuoden aikana olen kuitenkin saanut pidettyä painoni normaalin painon rajoissa, niin paljon kuin painoindeksiin on luottamista.

Viime kesänä osallistuin FitFarmin Superdieettiin ja onnistuin silloin karistamaan vaivaiset pari kiloa, koska kuusikin viikkoa oli minulle liian pitkä aika pitäytyä poissa herkuista. Nyt aloitin saman ruokavalion noudattamisen uudelleen kesän alun kunniaksi jotta saisin taas pois ne muutamat kilot ennen kuin kesä kunnolla alkaa. Kauan tavoittelemaani ihannepainoon on matkaa enään noin kolme kiloa! Olen noudattanut nyt kolmen viikon ajan ruokaohjeita, mutta kuntoillut olen ihan muiden ohjeiden ja oman fiiliksen mukaan. Paino on lähtenyt hitaaseen, mutta varmaan laskuus.

Kuva täältä
Viime vuosina maailma on tainnut muuttua hurjasti, koska kaikenlaisia nettivalmennuksia, niin laihduttamiseen kuin lihasten kasvattamiseen, on paljon! Karppaus ei olekkaan enää niin muodikasta (tai sitä ei ainakaan enää hehkuteta niin paljoa) ja kukaan ei taida edes muistaa kaalikeitto- tai ananasdieetejä. Jopa omalla kuntosalillanikin järjestetään kuukauden mittaisia online-valmennuksia laihduttajille! Monetkaan näistä hittidieeteistä eivät kuitenkaan ole toimivia, julisti Helsingin sanomat artikkelissaan.

Itse olen siitä tyytyväinen etten ole hairahtanut radikaaleihin keinoihin laihduttamisen suhteen vaan olen koko ajan syonyt erittäin monipuolisesti oikeaa ravintoa. Lautasellani on ruhsaasti kasviksia, syön vaihtelevasti kanaa, kalaa ja lihaa ja saan tarpeeksi vitamiineja ja juon runsaasti vettä. Ruokailut ovat maksimissaan neljän tunnin välein ja ruokamäärät on kohtuulliset ja harkittu päivän kuntoilujen mukaan. Maitorahkaa tulee päivän aikana syötyä parikin purkillista, vaikka en siitä edelleenkään niin paljoa tykkää.

En enää pysty edes kuvittelemaan niitä ruokamääriä mitä ennen söin! Lautanen oli ihan täynnä ja pääasiassa vielä pastaa, mistä tulee itselleni erittäin pöhöttynyt olo. Miksi siis söin sitä? Koska pidän pastasta! Silloinhan sitä saa syödä vaikka kuinka paljon, tai niin ainakin voisi luulla. Päivän aikana tuli syötyä aamupala, lämmin ateria ja iltapala. Jokainen annos oli niin iso ettei nälkä ollut seuraavaan kuuteen tuntiin. Fiksua? Ei. Terveellistä? Ei todellakaan.

Kyllä niitä herkkujakin tulee edelleen syötyä. Välillä liiaksikin asti. Mutta ei kuitenkaan joka päivä eikä edes joka viikonloppu.

Terveellisen, monipuolisen ja oikean ravinnon nauttiminen on kuitenkin laihdutustarkoituksissa helppoa! Ei tarvitse miettiä löytyykö kaapista nyt sitä ravintovalmistetta ja saako matkalla oikeanlaista ruokaa. Vaikka tällä hetkellä mittaankin ruokani tarkkaan, saan kuitenkin raaka-aineet jokaisesta lähikaupasta. Vaikeampaa se on jos menee valmistautumattomana muualle syömään ja sieltä ei löydykkään kuin eines-vaihtoehtoja tai kaikki ruokailut hoidetaan ravintoloissa... Hetken hairahdus ei ole kuitenkaan maailmanloppu.

Ei voi kuitenkaan sanoa että yksi tapa olisi kaikille oikea. Mieheni on testannut Hesarin artikkelistakin löytyvää 5:2 -dieettiä, missä paastotaan kaksi päivää viikossa. Itse en tykkäisi moisesta lainkaan, en suostuisi elämään niin vähillä kaloreilla, noin 600:lla päivässä kahden päivän ajan. En pidä sitä millään tapaa hyödyllisenä jos muinakin viitenä päivänä ei syö terveellisesti, säännöllisesti ja monipuolisesti. Tästä dieetistä tuli dokumentti televisiosta jokin aikaa sitten. Hyötyvaikutuksina diettillä ei ollut vain painon laskeminen vaan terveysvaikutukset, kuten veriarvojen paraneminen ja syöpäriskin väheneminen. Mieheni vannoo että moisesta ruokailutavasta tulee myös hyvä olo ja sitä voisi jatkaa läpi elämän. Okei, mielipiteensä kullakin. Jotkus asiat vaan sopivat toisille paremmin. Mutta itse en tähän lähtisi. Mielestäni saan parempia tuloksia päivittäisestä terveellisestä ruuasta ja jaksan joka päivä kuntoilla ja mennä niin paljon kuin haluan eikä vähät kalorit rajoita minua.

Kuva täältä



Mitään ihmedieettejä ei ole kuitenkaan olemassakaan. Jos painonsa pudottaa nopeasti, voi se myös tulla takaisin. Ihannepainostaan kiinni pitäminen vaatii terveelliset elämäntavat koko loppu elämäkseen. Kyllähän sitä saa herkutella ja koko ajan tiukassa liekassa eläminen käykin voimien päälle. Mutta pitää vain ymmärtää että jos syö yhden suklaalevyn, sipsipussin tai ison pussillisen karkkia, jää se vyötärölle jos sohvalla makaa päivästä toiseen. Vielä muutama vuosi sitten kuvittelin että kerran viikossa tehty raskas jumppa oikeuttaa minut syömään viikonloppuna oikein kunnolla. Kilojahan siitä tuli.

On erittäin hienoa että ihmisten on kuitenkin helppo saada apua terveelliseen ruokailuun erilaisten nettivalmennuksien ja muiden ohjeiden avulla. Itsekin haluaisin vielä testata uutta Nettitreeni.com sivustolla tarjottavaa ravinto-ohjelmaa, mikä räätälöidään juuri tilaajalle ja maksaa vain 10 euroa! Että ei voi sanoa enää että se on rahasta kiinni :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti