keskiviikko 22. toukokuuta 2013

Ruokahysteriaa

Tunnumme olevan yhä enemmissä määrin tietoisia siitä mitä lautaseltamme löytyy ja mitä sieltä kaupasta pitäisi ostaa. Lähiruoka on noussut suosioon ja luomutuotteita löytyy lähikaupoistakin yhä enemmän. Tänne pieneenkin kaupunkiin on tullut jos jonkinlaista kuppilaa ja putiikkia, mitkä suosivat lähellä tuotettuja ruokia ja myyvät luomu pähkinöitä, leipiä ja tomaatteja. Mielestäni tämä on tervetullut lisä supermarkettien arkeen.

Törmäsin tänään Facebookissa Helsingin Sanomien kolumniin Enemmän lisäaineita ja kaukoruokaa, kiitos. Toivon syvästi että teksti sisältää huumoria, mitä en vain itse käsitä...

Myönnän itse että parsakaali jääkaapissani ei ole lähiruokaa eikä edes suomalaista, koska sellaista ei vielä kaupasta saa. Myöskään pinaatti mitä tänään laitoin salaattiini ei ole omasta ruukusta kasvatettua. Ruoka on kuitenkin puhdasta kunnon ruokaa, ilman lisäaineita.

"Pakkausselosteiden demonisten E666-koodien takaa löytyy vuosikausien tutkimustyön tuloksena kehitettyjä aineita, jotka parantavat ruuan säilyvyyttä ja makua."

Tämä on lause mikä ei uppoa minuun. Mielestäni on huolestuttavaa että McDonaldsin hampurilainen säilyy muuttumattomana puolen vuoden ajan, jos ei enemmänkin. Vai onko vika minussa? Mitä ne säilyvyyttä parantavat lisäaineet sitten tekevät kehollemme kun syömme vuosien ajan aineita mitkä estävät leipääkin homehtumasta? Saamme ostettua ruokaa myös tuoreena, miksi emme söisi tuoretta ruokaa kun se sisältää vitamiineja ja kaikkea muuta kivaa, mikä on hyväksi meille.

Juuri eilen televisiosta tuli Kaappaus keittiössä ohjelmaa, mitä en normaalisti katso, mutta vieraillessani vanhempieni luona katsoin pätkän. Juuri tässä pätkässä todettiin että vaikka ei retiisistä tykkää, silti on hyvä tietää miltä retiisin tulee maistua, koske ne ovat luonnollisia, oikeita makuja. Ruoka on hyvää sellaisenaan, mitä vikaa on esimerkiksi itse tehdyssä wokissa, missä on kanaa ja kasviksia, ei se tarvi sen enempää lisäaineita antamaan makua! Mielestäni se on hurjasti parempaa kuin kaupan pakastealtaasta ostettu "aito aasialainen" wokki.

Emme tainneet oppia mitään hevosenlihaskandaalista, minkä jälkeen oli uutisia kuinka esimerkiksi mansikkakääretorttu ei ole mansikkaa nähnytkään. Vielä kun Prismassa työskentelin, ihmettelin aina kuinka ihmiset ostavat juustoraastetta, mikä sisältää suurimmaksi osaksi "juuston kaltaista tuotetta".

Se mitä syö on jokaisen valinta. Mielestäni ihmiset saavat toki rauhassa syödä einesruokia, mutta silti itse kannatan puhdasta ravintoa, miluusti lähitilalta. Mutta jos perustelut eineksille ja ulkomaista tuodulle ruualle ovat niin hepposet kuin yllä linkittämässäni Hesarin kolumnissa, on syyt lähiruuan välttämiselle vähäiset. Jos hakisimme kaiken ulkomailta, miten kävisi suomalaisen maanviljelyn? Teollisuus jo ajetaan ulos Suomesta, tarviiko tämäkin viedä meiltä? Tuskin pärjäämme kovin kauaa pelkällä palvelukulttuurilla. Siinä kun emme aina ole kovin hyviä...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti