tiistai 8. tammikuuta 2013

Eat Clean, Stay Lean!

Terveellisesti syöminen ei ole mitään rakettitiedettä, mutta joskus se voi olla vaan hankalaa. Juuri kun kuvittelet että ruokailut on hyvällä mallilla, tulee eteen houkutus tai koulun ruokalasta ei löydykkään mitään sinun ruokavaliollesi sopivaa. Itse taistelen viikottain houkutuksia vastaan, mutta koulun ruokalat pyrin välttämään pakkaamalla mukaan kunnon eväät.

Suunnitelmallisuus ainakin itselläni estää mielihalut. Koska tiedän että tänään on lounaaksi ruuat valmiina ja välipalakin odottaa kaapissa, ei mieleeni tule napostella. Kun taas kaapit ovat tyhjät eikä mitään ole edes mietitty valmiiksi, tulee ensimmäisenä mieleen suklaalevy.

Olenkin pyrkinyt järjestämään ruokaluni ja kauppareissuni niin, että käyn sunnuntaina ostamassa koko viikon ruuat ja suunnittelen kaikki ruokailuni valmiiksi. Tiedän että minulla on ainekset vaihtelevaan ja monipuoliseen ruokavalioon valmiina odottamassa. Tämä tapa säästää myös rahojani suunnattomasti; ostan kerralla viikon ruuat jolloin heräteostoksia ei tule. Mikä on hyvä koska rahanlähteet ovat vähissä tänä keväänä :)

Tältä näyttää normaali ostoskärryni sunnuntain shoppailun jäljiltä. Löytyy maitotuotteita, ennen kaikkea maitorahkaa ja raejuustoa; pastaa (olen rakastunut tomaatti-chilipastaan! Yhtä paljon kuituja kuin tummassa makaronissa, mutta maku on paljon parempi); hedelmiä kuten banaania, kiiwejä, mandariineja; vihanneksia ja kasviksia, niin tuoreena kuin pakasteenakin sekä kanamunia. Jauhelihaa, kanaa ja kalkkunaa ostan usein ja ison satsin niin saan siitä pakastimeen pahan päivän varalta. Monesti ostan myös tuoretta kalaa alkuviikoksi ja tonnikalaa purkeittain kaappiin.

Näillä pärjää pitkälle kun kuivatavarat ovat jo kasassa ja pakastimeen on kerätty kesän aikana marjoja. Kuivakaapista löytyy aina kaurahiutaleita, vehnäleseitä, pähkinöitä, goji-marjoja, riisiä ja pieni varasto proteiinipatukoita.

Vaikka viikon ostoksille tuntuu hintaa tulevan, on se silti vähemmän kun ennen. Silloin kävin noin joka toinen päivä kaupassa ja laskua kerralla noin 20 euroa. Säästö se pienikin säästö, ainakin näin opiskelijalle.

Suunnitteleminen kannattaa niin terveyden kuin rahapussinkin vuoksi :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti