perjantai 25. tammikuuta 2013

Oikeasta ravinnosta apua hormonitasapainoon

Olin eilen kuuntelemassa Kaisa Jaakkolan Hormonitasapaino yleisöluentoa Porissa. En ollut aikaisemmin hänen teoksiinsa tutustunut kuin päällisinpuolin, mutta luento antoi minulle aiheeseen hyvän kipinän! Tutustuin aiheeseen etukäteen hieman, ja osasin kyllä odottaa erityisesti minua kiinnostavaa luentoa, ja oikeassa olin. Sali oli muutenkin tupaten täynnä kiinnostuneita kuulijoita, mistä voi olla vain iloinen. Ravinnon vaikutus ja oma hyvinvointi kiinnostaa selvästi ihmisiä yhä enemmän!

Kuva: Motivire





























Luennolla käytiin ilmeisesti aihetta läpi paljon hänen viimeisimmän kirjansa, eli Hormonitasapaino teoksen pohjalta. Eli jos missasit nämä luennot, syvenny kirjaan rauhassa niin saat paljon hyödyllistä tietoa :)

Aihe oli erittäin mielenkiintoinen ja antoi itselle paljon uutta tietoa juuri ravinnon vaikutuksesta omaan hormonitoimintaan, mitä en ole tullut aikaisemmin eds ajatelleeksi! Siitä olen kyllä tyytyväinen, että oma ruokailuni tuntuu olevan terveellinen myös tästä näkökulmasta koska syön nykyisin paljon hedelmiä ja marjoja sekä lihaa ja vihanneksia, en mitään einesruokia.

Aiheita pohdiskeluun luennolta jäi vaikka kuinka, miten voisin kuitenkin parantaa omaa elämääni.

On hämmentävää kuinka vähän tällaisesta asiasta on ennen mainuttu. Vai onko minulta mennyt kaikki ohi aina terveystiedontunneista alkaen? Kuitenkin ravinnolla on suuri merkitys koko hyvinvointiimme, ja olisi tärkeä tetää miten ruoka vaikuttaa ykstyiskohtaisesti meidän elämäämme ja nimenomaan hormonitasapainoon. Ja tämä koskee niin naisia kuin miehiäkin, emme me ole ainoita kenellä on välillä hormonit sekaisin.

Itseäni kosketti eniten kortisoli, eli stressihormoni. Välillä tuntuu että olen koko ajan pienessä stressitilassa kun yritän tunkea elämääni opiskelu, työt, liikunnan, harrastukset ja sosiaaliset suhteet. Aikaa ei vain riitä kaikkeen. Kuten luennolla sanottiin, nykymaailman sapelihammastiikerit ovat kännykät, sähköpostit ja melu mikä valtaa elämämme jatkuvasti. Emme pääse eroon stressin lähteistä kuten ennen, jolloin piti sitä sapelihammastiikeriä vastaan joko taistella tai juosta pakoon. Siinä se. Nykyään se vaanii meitä koko ajan selkämme takana.

Luennolla pitikin keskustella vierustoverin kanssa mitä omassa elämässään tulisi muuttaa, jotta voisi paremmin. Itse lisäisin arkipäivääni rentoutumista, rauhoittumista. On pois tietokoneelta, ei katsoa telkkaria ja kännykän voi sulkea. Olla vain hetki ja keskittyä oman itseensä, omaan hengitykseen ja antaa ajatusten ja vartalon rentoutua. Kuulostaa yksinkertaiselta, mutta se on ylellisyyttä nykypäivän hektisessä maailmassa!

Myös ruualla voi olla vaikutusta kortisolitasoon. Antioksidantit, flavonoidit jne. auttavat kehoasi sietämään paremmin stressiä ja palautumaan tehokkaasti treenistä. Stressin aikana ja treenin jälkeen soluvaurioita aiheuttava oksidatiivinen stressi on korkeimmillaan. Näitä apua antavia aineita saa "vihreistä" tuotteista, kuten salaateista, pinaatista yms. Lue lisää Kaisan sivuilta.

Hormonitasapainoluento avasi silmäni monille uusille asioille. Terveellisesti syöminen ei ole ihan niin yksinkertaista kuin voisi luulla ja sekin on vain pieni osa kokonaisvaltaista hyvinvointia. Heti kun minulla on rahaa, niin ryntään kyllä kirjakauppaan Kaisa Jaakkolan opukset ostamaan! Tosin se taitaa olla vasta kesällä...

Aiheesta voi kuunnella myös Radio Porin haastattelun täältä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti